I påsken er det lover som begrenser butikkenes åpningstider. Her får du en kjapp oversikt over de viktigste reglene.

PåskeNår butikkene kan holde åpent i påsken, reguleres av lov om helligdager og helligdagsfred. Her følger det at skjærtorsdag, langfredag, første påskedag og annen påskedag er helligdager. Da skal faste utsalgssteder som selger varer til forbrukere, i utgangspunktet holde stengt.

Påskeaften skal butikkene stenge klokken 16:00, jf. lovens § 5, første ledd. Men i § 5, annet ledd er det listet opp en del unntak fra denne hovedregelen. Unntaket gjelder blant annet for utsalgssteder som selger kiosk- eller dagligvarer, og som har en samlet salgsflate som ikke overstiger 100 kvadratmeter. Videre gjelder unntaket for bensinstasjoner med en samlet salgsflate som ikke overstiger 150 kvadratmeter. Dette er de samme reglene som gjelder for søndagsåpent til vanlig.

I tillegg til dette er det også en del turiststeder som har spesielt unntak fra loven i påsken. Dette gjelder blant annet for ski-stedene Geilo (Hol), Hafjell (Øyer), Hemsedal og Kvitfjell (Ringebu). For å finne ut om ditt område er turiststed med unntak fra loven, kan du søke i Lovdata på «turiststed». Da får du opp en liste over egne forskrifter for landets turiststeder.

Unntakene fra lov om helligdager gjelder ikke for salg av alkohol. Spesialreglene om åpningstider for alkoholsalg finner du i alkoholloven.

Kilde: Lovdata